Magnus Ehingers undervisning

Allt du behöver för A i Biologi, Kemi, Bioteknik, Gymnasiearbete m.m.

Ombyggnad pågår

Ombyggnad pågår! Ombyggnad pågår! Under sommarlovet passar jag på att uppgradera min undervisningssajt lite. Det mesta av förändringarna kommer att ske "under huven", men framför allt kommer utseendet att kunna anpassas till mobila enheter. Under tiden som uppgraderingen pågår kan det se lite knasigt ut, men håll ut: Till höstterminens start kommer allt att vara tip-top igen! cool

Världens längsta tunga?

435179 tube-lipped-nectar-bat50 epsicuaitwlfo42x7yedw6mpvtncurxrbvj6lwuht2ya6mzmafma 125x70

År 2005 upptäcktes den här fladdermusen i Ecuador, och fick namnet Anoura fistulata.

Den har kanske inte världens längsta tunga i absoluta mått mätt, men i jämförelse med kroppen är det definitivt en av de längsta: Kroppen är inte mer än 6,5 centimeter lång, medan tungan är hela nio centimeter. Det är som om vi själva skulle ha en tre meter lång tunga!

Hur kan den här tungan ha blivit så lång, då? Jo, det är det här med samevolution som kommer in igen. A. fistulata livnär sig på att slicka i sig nektar, bland annat från Centropogon nigricans, en blomma i familjen klockväxter. För att blomman ska ha så stor chans som möjligt att sprida sitt pollen (via fladdermusen), gömmer den sin nektar så långt ner som möjligt. Och för att fladdermusen ska ha så lätt som möjligt att nå nektarn, har den utvecklat en längre tunga. (Var har jag nu sett det innan…?) ;-)