Magnus Ehingers undervisning

Allt du behöver för A i Biologi, Kemi, Bioteknik, Gymnasiearbete m.m.

Ombyggnad pågår

Ombyggnad pågår! Ombyggnad pågår! Under sommarlovet passar jag på att uppgradera min undervisningssajt lite. Det mesta av förändringarna kommer att ske "under huven", men framför allt kommer utseendet att kunna anpassas till mobila enheter. Under tiden som uppgraderingen pågår kan det se lite knasigt ut, men håll ut: Till höstterminens start kommer allt att vara tip-top igen! cool

Varför Amerika heter "Amerika"

LMUII1Waldseemüllers karta med ''America'' som en bumerangformad kontinent längst till höger. Waldseemüllers karta med ''America'' som en bumerangformad kontinent längst till höger.

Det var den tyska kartografen Martin Waldseemüller som år 1507 felaktigt gav den nya kontinenten namnet "America".

Han trodde nämligen att det var den italienske navigatören Amerigo Vespucci, och inte Christoffer Columbus, som var den första europén att upptäcka Amerika. (Amerigo Vespucci var dock den förste som konstaterade att Amerika var en helt egen kontinent, så det är kanske inte så konstigt att Waldseemüller tyckte att kontinenten skulle heta "America".)

Så om inte Waldseemüller hade varit ute och cyklat, så hade vi kanske pratat om United States of Columbia (USC) istället för USA? Vem vet… :-)

Läs mer på nature.com >>>