Magnus Ehingers under­visning

— Allt du behöver för A i Biologi, Kemi, Bioteknik, Gymnasiearbete m.m.

Vilket fryser snabbast: Kokhett vatten eller kallt vatten? Svaret kommer att överraska dig...

 

Som du kan se av videon, fryser faktiskt det kokheta vattnet snabbare än det rumstempererade! Det här kallas för Mpemba-effekten, efter Erasto B. Mpemba, den student från Tanzania som först upptäckte och beskrev fenomenet.

Vad beror då Mpemba-effekten på? Ja, faktum är att fysikerna inte är helt överens. En viktig faktor är experimentuppställningen: Det är alltså inte så att om du ställer in ett glas med kokhett vatten i frysen och ett med kallt vatten, så kommer det kokheta att frysa först.

Troligen har fenomenet alltså att göra med den plötsliga förändring i entropi som sker när vätskan kastas upp i luften. Och att det sker en hastig avdunstning. Och att det är mindre gas löst i det varma vattnet. Och att...