Magnus Ehingers under­visning

— Allt du behöver för A i Biologi, Kemi, Bioteknik, Gymnasiearbete m.m.

LincRNA (i blått) kan exempelvis hjälpa till att dirigera proteiner till DNA. LincRNA (i blått) kan exempelvis hjälpa till att dirigera proteiner till DNA. Bara en liten del allt DNA i en cell är faktiska recept på proteiner. Resten av DNA:t har ofta, slarvigt, kallats för "skräp-DNA".

Nu verkar det som om stora delar av DNA-molekylen istället är mall för en typ av RNA kallat lincRNA (long intergenic non-coding RNA). Dessa RNA-molekyler har i själva verket en lång rad viktiga funktioner i cellen. 

Så det är dags att skriva om läroböckerna igen: För 20 år sedan fick man lära sig i skolan att det finns tre typer av RNA: mRNA, tRNA och rRNA. För tio år sedan fick jag själv lära om, och säger numera att det finns åtminstone fem typer av RNA: De tidigare nämnda typerna, siRNA, och prekursorer till dessa fyra.

Men nu är det alltså dags att lära om igen: Det finns åtminstone sex olika typer RNA! Och om jag får tro något själv, så kommer säkert lincRNA att delas in i en mängd undergrupper, då de kan så pass olika funktioner i cellen.

Läs mer på sciencenews.org >>>