Magnus Ehingers under­visning

— Allt du behöver för A i Biologi, Kemi, Bioteknik, Gymnasiearbete m.m.

En konstnärs tolkning av hur vatten avdunstar från planetens atmosfär p.g.a. hettan från dess sol.En konstnärs tolkning av hur vatten avdunstar från planetens atmosfär p.g.a. hettan från dess sol.För första gången har man lyckats hitta vatten på en exoplanet, d.v.s. en planet utanför vårt eget solsystem. Planeten är en jupiter-lik planet med det föga spännande namnet HD 209458b, och kretsar ganska nära en stjärna i pegasus stjärnbild, ungefär 150 ljusår från jorden.

Planeten har ett "år" på tre och en halv dag, så den kretsar med andra ord mycket fort runt sin stjärna. Varje gång den passerar framför stjärnan, förändras ljuset från stjärnan, eftersom en del av ljuset absorberas av gaser som avdunstar från planeten. Genom att analysera ljuset, har man kunnat sluta sig till att en del av de gaser som avdunstar från planeten är just vattenånga.

Att vatten är ganska vanligt förekommande på planeter utanför solsystemet har man misstänkt länge, men det här är första gången man identifierat en planet med vatten. Särskilt intressant är det här, eftersom det enda liv vi hittills känner till (oss själva, och livet på vår planet), är starkt beroende av vatten.

Läs mer på news.bbc.co.uk >>>