Magnus Ehingers under­visning

— Allt du behöver för A i Biologi, Kemi, Bioteknik, Gymnasiearbete m.m.

hqdefault05

DNA-sekvensering bygger på en metod som Frederick Sanger uppfann (och fick nobelpriset för) i mitten på 1970-talet. Den här metoden som utarbetats av forskare på NIST (amerikanska National Institute of Standards and Technology) finns än så länge bara "på papper", men ser mycket lovande ut.

 
I korthet går den ut på att en enkelsträngad DNA-molekyl dras genom en por i ett lager av grafen. Längs kanten på poren sitter några molekyler av exempelvis cytosin. När en guaninrest i DNA-molekylen dras förbi, binder den ett kort ögonblick till cytosinet. Det gör att konduktiviteten i lagret med grafen förändras, vilket man ganska enkelt kan mäta. Genom att kombinera ihop flera lager grafen med cytosin, guanin, adenin och tymin i porerna kan man då ta reda på i vilken ordning kvävebaserna kommer när man drar DNA-molekylen genom porerna.

Jag vågar sätta en vacker slant på att detta inte alls var någonting som grafenets upptäckare André Geim och Konstantin Novoselov inte tänkte på när de lekte med sina tejpremsor och blyertspennor. Det är just det som är så tjusigt med grundforskning (forskning för forskningens egen skull): Man vet aldrig från början vart den kan leda, men det kan bli alldeles underbart!