Magnus Ehingers under­visning

— Allt du behöver för A i Biologi, Kemi, Bioteknik, Gymnasiearbete m.m.

Hur mycket koffein är det i kaffe?

Det är ganska enkelt att extrahera koffein ur kaffe!

 

I det här experimentet extraherar de koffeinet genom att blanda bryggt kaffe med etylacetat. Koffeinet löser sig lättare i etylacetaten än i det kalla kaffet, vilket gör att man får ett lager med etylacetat + koffein och ett med koffeinfritt kaffe. Med hjälp av en separertratt är det sedan bara att separera faserna från varandra.

En del vatten löser sig också i etylacetaten, så för att bli av med den tillsätter man magnesiumsulfat. Magnesiumsulfaten filtreras av och etylacetaten får avdunsta. Kvar blir bara koffeinet.

Sedan gillar jag också hur Martyn Poliakoff tar upp kaffets sociala effekter: Det är tack vare att man träffas och dricker kaffe (eller te) som man pratar med varandra, och kommer på nya vetenskapliga frågeställningar. Världen mår bra av att vi dricker kaffe, alltså! 😄☕