Magnus Ehingers under­visning

— Allt du behöver för A i Biologi, Kemi, Bioteknik, Gymnasiearbete m.m.

news.Fig3D2Forskare har faktiskt konstruerat ett "svart hål", så litet att det får plats i en väska eller påse. Det "svarta hålet", som har en diameter på 22 cm, är dock inte lika massivt som de svarta hål man finner ute i rymden, och som är rester av gigantiska stjärnor som kollapsat under sin egen massa.

Det svarta hålet suger upp mikrovågor och skickar ut dem i form av värmestrålningDet svarta hålet suger upp mikrovågor och skickar ut dem i form av värmestrålning Det tillverkade svarta hålet består av 60 koncentriska cirklar. Det tillverkade svarta hålet består av 60 koncentriska cirklar.

Rymdens svarta hål är vanligtvis alldeles för tunga för att man ska kunna bära omkring på dem: Ett svart hål väger åtminstone tre gånger så mycket som vår sol. Det kröker själva rymden omkring det så till den milda grad, att ljus som råkar komma för nära sugs in i det, och kommer aldrig mera ut.

 

Det nu tillverkade svarta hålet böjer också ljus, men inte på samma sätt. Det består av ett speciellt s.k. metamaterial ordnat i koncentriska cirklar, som successivt böjer strålningen mot "hålets" mitt. Väl där inne, omvandlas allt ljus till värmestrålning. Så på sätt och vis är det faktiskt ett svart hål, eftersom det inte skickar ut något synligt ljus alls, utan bara värmestrålning.

Så om du tar med dig det här i väskan, kan du faktiskt, precis som Beatles i Yellow submarine, säga att du "har ett hål i väskan"... ?

Läs mer på Nature News >>>