Magnus Ehingers undervisning

— Allt du behöver för A i Biologi, Kemi, Bioteknik, Gymnasiearbete med mera.

E-frågorna är sådana till sin karaktär, att du hittar svaret direkt till dem i din lärobok. Oftast behöver du inte besvara dem med mer än ett ord eller en mening. Svaren på C-frågorna hittar du också oftast direkt i din lärobok, även om de är mer utredande till sin karaktär.

För att kunna besvara A-frågorna krävs det att du kombinerar kunskap från flera olika områden. Det kan vara både inom biologi, men också exempelvis kemi eller matematik. Det är inte säkert att du hittar svaret på din fråga vare sig i din lärobok eller på nätet, och ofta är de mer diskuterande eller resonerande till sin karaktär.

E-frågor

  1. På vilka tre sätt avger kroppen hela tiden vatten?
  2. Varför behöver man äta kolhydrater?
  3. Vilka vitaminer följer med fettrik kost? (Ledtrådar)
  4. Vad är en essentiell aminosyra? (Ledtrådar)
  5. Ge exempel på bra proteinkällor för den som är 
    1. vegetarian eller vegan (ledtrådar).
    2. icke-vegetarian (ledtrådar).
  6. Till vad behöver människan
    1. Vitamin B12 (ledtrådar)?
    2. Vitamin C (ledtrådar)?
    3. Vitamin A (ledtrådar)?
    4. Vitamin D (ledtrådar)?
    5. Vitamin K (ledtrådar)?
  7. Vad heter det enzym i saliven som bryter ner kolhydrater? (Ledtrådar)
  8. Vilka av nedanstående vitaminer är fettlösliga (ledtrådar)?
    1. Vitamin B12
    2. Vitamin C
    3. Vitamin A
    4. Vitamin D
    5. Vitamin K
  9. Vad har amylas för funktion? (Ledtrådar)
  10. Var i matspjälkningskanalen produceras amylas? (Ledtrådar)
  11. Vad är pepsin? (Ledtrådar)
  12. Var produceras galla, och var lagras den? (Ledtrådar)
  13. Vad har gallan för huvudsaklig funktion? (Ledtrådar)
  14. Vad fyller bukspottet för funktioner? (Ledtrådar)
  15. Nämn en sjukdom som har sitt ursprung i bukspottskörteln! (Ledtrådar)
  16. Vilket ger mest energi: fett, kolhydrater eller proteiner? (Ledtrådar)
  17. Vilka ämnen absorberas i tunntarmen? (Externa ledtrådar)

C-frågor

  1. Vi människor kan inte bryta ner cellulosa. Ändå är det nyttigt för oss att äta det. Varför då? (Ledtrådar)
  2. För sjöfarare fram till 1800-talet var skörbjugg en allvarlig och ofta livshotande åkomma. Varför då? (Ledtrådar)
  3. Varför är det nödvändigt för oss människor att ändå äta lite fett? (Ledtrådar)
  4. Varför kan man inte svälja och andas samtidigt? (Ledtrådar
  5. Beskriv hur peristaltiska rörelser gör att födan pressas ner genom matstrupen. (Ledtrådar)
  6. Redogör för vilka funktioner magsäckens övre och undre magmun har! (Ledtrådar)
  7. Varför bryts inte proteiner i de celler som tillverkar pepsin ned av pepsinet? (Ledtrådar)
  8. Hur uppstår magsår? (Ledtrådar)
  9. Varför måste nytt amylas tillföras i tunntarmen? (Ledtrådar)
  10. Var i matspjälkningssystemet sker nedbrytningen av 
    1. stärkelse (ledtrådar)?
    2. proteiner (ledtrådar)?
    3. fetter  (ledtrådar)?
  11. Vad är det som gör att tunntarmen får så stor yta, cirka 30 m2?
  12. Vad är gallstenar, och hur uppkommer de? (Externa ledtrådar
  13. Varför äter kaniner ibland upp sin egen avföring? (Ledtrådar)
  14. På vilket vis skiljer sig matspjälkningen hos encelliga och flercelliga organismer? (Externa ledtrådar)

A-frågor

  1. Ett barn uppvisar kraftig hjulbenthet och mjuk benstomme. En "förståsigpåare" på youtube föreslår att barnet måste få i sig mer kalk, till exempel genom att äta mejeriprodukter. Du som läst Biologi 2 förstår dock att detta inte tillräckligt. Varför inte? (Ledtrådar)
  2. Kvinnor drabbas av järnbrist oftare än män. Varför då? (Ledtrådar)
  3. Vad finns det för för- resp. nackdelar med en längre tunntarm? (Ledtrådar)
  4. Beskriv
    1. kolhydraternas (ledtrådar)
    2. proteinernas (ledtrådar)
    3. fetternas (ledtrådar)
    väg genom matsmältningskanalen!
  5. Redogör för de olika sorternas absorptioner i magtarmkanalen! (Ledtrådar)
  6. Varför kan man få problem med avföringen och i ovanliga fall med blodets levring efter att man tagit en penicillinkur? (Ledtrådar)