Magnus Ehingers undervisning

Allt du behöver för A i Biologi, Kemi, Bioteknik, Gymnasiearbete m.m.

Magsäckens funktion

Magsäckens funktionVideogenomgång (flippat klassrum)

Matens väg genom matspjälkningskanalen

  1. Översikt över matsmältningskanalen. Översikt över matsmältningskanalen. Munhåla
  2. Matstrupen
  3. Magsäcken
    1. Rymmer normalt c:a 2 liter
    2. Födan bearbetas 2-6 h
    3. Epitelcellerna runt magsäcken utsöndrar
      1. pepsinogen, som omvandlas till aktivt pepsin i den sura miljön
        1. Pepsin = enzym, som bryter ner proteiner i födan
      2. saltsyra
        1. Hjälper till med
          • proteinnedbrytningen
          • att aktivera pepsinogen (se ovan)
        2. Amylaset från munhålan bryts ner, nedbrytningen av stärkelse upphör

          D.v.s. fråga eleverna varför stärkelsenedbrytningen upphör!

      3. slem
        1. skydd

Översikt over magsäcken.Översikt over magsäcken.

"Hungerhormonet" gastrin

Produktionen av gastrin stimuleras av syn-, doft- och smakintryck, men hämmas av lågt pH i magsäcken.Produktionen av gastrin stimuleras av syn-, doft- och smakintryck, men hämmas av lågt pH i magsäcken.

  1. Syn-, doft- och smakintryck gör att hormonet gastrin tillverkas
  2. Gastrin påverkar utsöndringen av magsaft
  3. Lågt pH i magsäcken ⇒ Gastrin­produktionen hämmas

När man har ätit färdigt:

  1. Inga mer syn-, doft- och smakintryck
  2. Lågt pH i magsäcken ⇒ Gastrin­produktionen hämmas
  3. Ingen gastrin­produktion ⇒ produktionen av magsaft hämmas

Magsår

= sår på magsäcken eller tunntarmen

  1. Epitelcellerna byts hela tiden ut
  2. Om nytillväxten sker långsammare än saltsyran + pepsinet hinner med, uppstår magsår
  3. Bakterien Helicobacter pylori.
    1. Utsöndrar ammoniak = basiskt!
    2. Bakteriegifter + ammoniaken förstör epitelcellerna
    3. Saltsyran kan tränga ner till epitelcellerna, och förstöra dem = blödande magsår = allvarligt!

Elektronmikroskopbild av Helicobacter pylori.Elektronmikroskopbild av Helicobacter pylori.

 

   
[Ingen än…]