Magnus Ehingers undervisning

Allt du behöver för A i Biologi, Kemi, Bioteknik, Gymnasiearbete m.m.

Kunskapsmål och nyckelbegrepp: Mat och matspjälkning

cellbiologiSkolverket säger att följande centrala innehåll ska behandlas:

  • Fysiologi hos människan och andra djur. Organsystem och deras uppbyggnad, funktion och samspel. Hormonsystemets och nervsystemets reglering av organismen.
  • Samband mellan evolution och organismernas funktionella byggnad och livsprocesser.
  • Samband mellan levnadsförhållanden, hälsa och sjukdom. Etik i medicinska frågor.

När vi har gått igenom det här momentet i kursen, ska du kunna förklara och använda dig av följande begrepp:

  • Kolhydrat
  • Monosackarid
  • Glukos
  • Disackarid
  • Polysackarid
  • Stärkelse
  • Cellulosa
  • Kostfiber
  • Fett
  • Protein
  • Aminosyra
  • Vitamin
  • Mineral (oorganiska joner)
  • Munhåla
  • Saliv
  • Spottkörtel
  • Gomspene
  • Svalg
  • Struplock
  • Sväljreflex
  • Amylas
  • Peristaltisk rörelse (peristaltik)
  • Magsäck
  • Magsaft
  • Övre magmun
  • Pepsinogen
  • Saltsyra
  • Pepsin
  • Nedre magmun
  • Gastrin
  • Magsår
  • Helicobacter pylori
  • Tolvfingertarmen
  • Lever
  • Galla
  • Bilirubin
  • Gallsalt
  • Kolesterol
  • Gallblåsa
  • Bukspottkörtel
  • Bukspott
  • Trypsin
  • Kymotrypsin
  • Tarmludd
  • Villi
  • Mikrovilli
  • Tjocktarm
  • Blindtarm
  • Blindtarmens maskformiga bihang (appendix vermiformis)
  • Vitamin K
  • Avföring
  • Ändtarm

Du ska också kunna:

  • Förklara vad som händer med födan under dess färd genom matspjälkningskanalen.
  • Förklara hur olika organismers val av föda påverkar hur dess matspjälkningssystem är uppbyggt.

 

 
[Ingen än…]