Magnus Ehingers under­visning

— Allt du behöver för A i Biologi, Kemi, Bioteknik, Gymnasiearbete m.m.

På denna typ av agar kan bara bakterier som inte har några krav på tillväxtfaktorer växa.

  1. Lös 20 g glukos i 100 ml destillerat eller avjonat vatten. Autoklavera lösningen.
  2. Lös 20 g MgSO4·7(H2O) i 100 ml destillerat eller avjonat vatten. Autoklavera lösningen.
  3. Lös 15,0 g agar i 800 ml destillerat eller avjonat vatten. Autoklavera lösningen.
  4. Lös
    1. 14,0 g K2HPO4
    2. 6,0 g KH2PO4
    3. 2,0 g (NH4)2SO4
    4. 1,0 g Na-citrat

    i 174 ml destillerat eller avjonat vatten. Autoklavera lösningen.

  5. Blanda ihop agarlösningen från punkt 3 med saltlösningen i punkt 4 (smält agarlösningen om den hunnit stelna). Tänk på att arbeta sterilt!
  6. Tillsätt 25 ml av glukoslösningen från punkt 1.
  7. Tillsätt 1 ml av MgSO4-lösningen från punkt 2.
  8. Den färdigberedda minimalagarn kan förvaras i kylskåp i lufttätt kärl i åtminstone 6 månader.