Tips: Molviz.org

Roterande DNA-molekyl. Animerad hemoglobin. Roterande immunoglobulin (antikropp). Roterande dubbellager av fosfolipider. Roterande kollagen.

Animering av vattenmolekylerVad är detta? Molviz.org står för "Molecular visualisations", och här handlar det om att se olika molekyler i 3D på datorskärmen. Även om bilderna som du ser just här bara är animerade Gif-bilder, så är det något helt annat på Molviz.org: Där visas bilderna interaktivt, så att du själv kan vända och vrida på molekylerna, och visa speciella delar av dem. Till råga på allt krävs ingen installation (annat än ett hyfsat modernt, uppdaterat operativsystem) på din dator!

Hur kan man använda Molviz.org i undervisningen? Molviz.org gör sig allra bäst direkt i klassrummet, på en Smartboard eller motsvarande, där man kan visa, peka och vrida på strukturerna direkt på skärmen. Själv är jag mest förtjust i visualiseringarna av DNA-molekylen, där det är superlätt att visa hur basparningen fungerar, att DNA-molekylens strängar är antiparallella m.m.

Länk: molviz.org