Magnus Ehingers under­visning

— Allt du behöver för A i Biologi, Kemi, Bioteknik, Gymnasiearbete m.m.

Facit

Betygsgränser

Max: 33
Medel:  
G: 10,0
VG: 20,0
MVG: 26,5
    1. eter/dietyleter
    2. hexan
    3. glukos (även 2,3,4,5,6-pentahydroxyhexanal eller 6-(hydroxymethyl)oxan-2,3,4,5-tetrol går bra) ;-)
    4. 2-etyl-1-penten
    1. Butan
    2. Propansyra
    3. Naftalen
    4. Propanon (aceton).
  1. a, b
  2. g
  3. d, h
  4. Ett fett är en ester av glycerol + tre fettsyror

    Ett fett: glyceryltrinonanoat

  5. Myrsyrans protolys.

    Rätt strukturformel på myrsyran – 1p; rätt protolysreaktion – 1p.

  6. \(c = \frac {n}{V} = \frac {\frac {m_{\text{C}_2\text{H}_5\text{OH}}}{M_{\text{C}_2\text{H}_5\text{OH}}}}{V}\)

    \(M_{\text{C}_2\text{H}_5\text{OH}} = (12,0 \cdot 2 + 1,008 \cdot 6 + 16,0)\text{g/mol} =\)
    \(= 46,048\text{g/mol}\)

    \(c = \frac {n}{V} = \frac {\frac {38{\text{g}}}{46,048\text{g/mol}}}{0,100\text{dm}^3} = 8,2522585\text{mol/dm}^3 \approx 8,3\text{mol/dm}^3\)

    Rätt beräkning av etanolens substansmängd - 1p; Rätt beräkning av konjakens etanolkoncentration - 1p.

  7. 1-brom-2-metylpropan. 2-brom-2-metylpropan
    1. Estrar
    2. Ester (generell)
  8. Monosackarider – t.ex. glukos; disackarider – t.ex. laktos; polysackarider – t.ex. cellulosa.
  9. I äggulan finns lecitin, som är en fosfolipid (1p). Fosfolipiden innehåller en hydrofob (0,5p) och en hydrofil (0,5p) del. Den hydrofoba delen löser sig i fettet (smutsen) i håret, medan den hydrofila delen är kvar på ytan av fettdroppen (1p). Detta gör att fettet (smutsen) löses i vattnet (det emulsifieras), och kan sköljas bort (1p). Så på sätt och vis hade Pippi rätt när hon sade att ägg är bra för håret!

    Ej nämnt "lecitin", men väl beskrivit äggulans innehåll i alla fall ... inget avdrag