Videogenomgång (flippat klassrum)
Glykolysen
- Innan de kolhydrater vi äter kan brytas ner, måste de först omvandlas till till glukos.
- Kolhydraterna bryts först ner till monosackarider. De monsackarider som inte är glukos, omvandlas till glukos
- Kolhydrater (polysackarider) → monosackarider → glukos
Sker i cytoplasman (eller egentligen i cytosolen, den del av cytplasman som innehåller de lösta ämnena)
Tio olika steg, lika många enzymer involverade
ATP samt NADH + H+ erhålls
Två huvudsteg
- Fosforylering (sätter på fosfatgrupper)
- Fruktosmolekylen klyvs i två delar
Glykolysens summaformel
glukos + 2Pi + 2ADP + 2NAD+ → 2pyruvatjoner + 2ATP + 2NADH + 2H+ + 2H2O
Puryvatjonernas öde
Låg syrehalt i jästceller
Alkoholjäsning
- Pyruvaten spjälkas till acetaldehyd (etanal) och koldioxid:
- Den bildade acetaldehyden reduceras till etanol:
Låg syrehalt i mänskliga celler
Pyruvatjonerna reduceras till mjölksyra (laktat):
Hög syrehalt
Pyruvatjonen oxideras, acetyl-CoA + CO2 + NADH + H+ bildas.
Acetyl-CoA kan sedan användas i t.ex. fettsyrasyntes, men kan också gå in i citronsyracykeln (i mitokondrien)