Proteinernas uppgifter
Vad är ett protein?
En polymer av aminosyror. (Ibland ingår även prostetiska grupper.)
Man kan dela in proteiner i åtta grupper beroende på deras funktion:
Typ | Exempel |
1. Enzymer | Laktas |
2. Transportproteiner | Kanalproteiner, hemoglobin |
3. Näringsproteiner | Kasein, äggvita |
4. Rörelseproteiner | Aktin, myosin, flagellproteiner |
5. Strukturproteiner | Kollagen |
6. Försvars-/attackproteiner | Antikroppar |
7. Regulatoriska proteiner | Hormoner, DNA-bindande proteiner |
8. Övriga proteiner | Anti-frys-proteiner |
Struktur och funktion
Det som bestämmer ett proteins struktur är dess funktion.
- Specifik form ⇒ specifika molekyler passar i proteinet ⇒ specifika funktioner kan utföras.
Strukturproteiner
Bygger upp biologiska vävnader.
- Ex. hår, hud, naglar, brosk, senor m.m.
Proteinets strukturnivåer
1. Primärstruktur
Primärstruktur = aminosyrasekvens
- Tripeptid: Tre aminosyror sammanfogade med peptidbindningar.
- Oligopeptid: Fåtal aminosyror.
- Polypeptid: Många aminosyror (= protein).
N-terminal och C-terminal
Den ena änden av en polypeptid kommer alltid att sluta i –NH2.
- Denna ände kallas N-terminal eller aminoterminal.
Den andra änden av polypeptiden kommer alltid att sluta i –COOH.
- Denna ände kallas C-terminal eller karboxyterminal.
Vanligtvis skriver man peptider med N-terminal till vänster och C-terminal till höger (från N- till C-terminal). När proteinet tillverkas i translationen, görs det också från N-terminal till C-terminal.
2. Sekundärstruktur
Peptidkedjan kan vridas och vändas fram och tillbaka. Man har identifierat ett antal olika typer av strukturer. De viktigaste är α-helix och β-platta.
α-helix
Består av en peptidkedja som vrider sig runt sig själv och bildar en skruv (helix).
β-platta
Peptider som ligger parallellt med varandra bildar plattor. Dessa kallas för β-plattor.
3. Tertiärstruktur
Tertiärstrukturen anger hur sekundärstrukturerna ligger i förhållande till varandra i tre dimensioner.
4. Kvartärstruktur
Om ett protein består av två eller flera subenheter, har det också en kvartärstruktur. Den anger hur subenheterna ligger i förhållande till varandra i 3D.
Hur hålls proteinerna samman?
α-helixar och β-plattor hålls samman med vätebindningar. Vätet som binder till kväve i en peptidbindning binder till syret i en annan peptidbindning.
Denaturering av proteiner
Proteinets nativa form (”ursprungliga” 3D-struktur) förstörs: Peptidkedjan "vecklas ut".
Kan ske på grund av:
- Upphettning.
- Förändring av pH.
- Tillsats av reducerande/oxiderande ämnen.
Oftast irreversibel (går ej att få tillbaka den nativa formen).
När ägget kokas stelnar (koagulerar) äggvitan på grund av att proteinerna i den denatureras. Även om man stoppar in ägget i kylen igen fortsätter vitan att vara stel. Denatureringen är alltså irreversibel.