Videogenomgång (flippat klassrum)
Glukos kan förekomma i både linjär och cyklisk form
I vattenlösning kan den linjära glukosmolekylen (nedan, i mitten) "bita sig själv i svansen" och bilda en cyklisk (ringsluten) form.
Det kan bildas två former av ringsluten glukos. Vilken form det blir beror på vilket håll kol nr. 1 attackerades ifrån.
Glukos växlar spontant mellan den linjära formen (aldehyd-formen) och endera av α-D-glukos och β-D-glukos.
Oligosackarider
Disackarider
Två monosackarider kan slå sig samman
Glukos + glukos → maltos eller cellobios
Maltos
Bildas när två α-D-glukos kondenserar
α-1,4-glykosidbindning bildas mellan de två sockermolekylerna
- Bindning från kolatom nummer 1 via syre till kolatom nummer 4 på den andra glukosresten
Cellobios
Om två β-D-glukos kondenserar bildas cellobios:
β-1,4-glykosidbindning bildas mellan de två sockermolekylerna
Sukros (sackaros) – också en disackarid
Sukros är detsamma som strösocker!
Består av en glukosmolekyl och en fruktosmolekyl kondenserade
Ingen av sockerresterna kan öppna upp sig (lineariseras).
- Ingen aldehydgrupp kan bildas
- Därför är sukros är inte reducerande!
Laktos (mjölksocker)
Finns i mjölk, även bröstmjölk
Enzymet laktas spjälkar laktosen i glukos och galaktos i tarmen
- Enzymet β-galaktosidas gör det hos E. coli.
Den som är laktosintolerant saknar eller producerar otillräckliga mängder av enzymet laktas.
Laktoshydrolys. När laktosen spjälkas bildas β-D-galaktos och β-D-glukos.
Polysackarider
Exempel:
- Cellulosa
- Stärkelse
- Glykogen
Alla dessa tre är uppbyggda av glukosrester.
Men det finns många andra polysackarider, uppbyggda av andra sockerarter!
Cellulosa
Cellulosa är uppbyggt av cellobios. Det betyder att
- cellulosa endsat består av β-D-glukosrester
- bindningarna mellan glukosresterna endast är β-1,4-glykosidbindningar
Cellulosamolekylerna bildar långa, raka kedjor
Kedjorna kan binda till varandra med vätebindningar, och bilda stora fibrer.
Cellulosa bildar långa fibrer.
Stärkelse & glykogen
Amylopektin, en del av den struktur som bygger upp stärkelse.Stärkelse och glykogen är uppbyggt av endast α-D-glukos.
- Det betyder att glukosresterna binds samman med α-1,4-glykosidbindningar
Dessutom är både stärkelse och glykogen grenade (med α-1,6-glykosidbindningar)
Glykogen är mer förgrenad än stärkelse, annars är de precis lika.