Plocka fram
- Kulmodeller
Varför är karboxylsyror sura?
Alkoholer är ju inte sura!
När karboxylgruppen protolyseras bildas det en karboxylatjon med en negativ laddning:
–COOH → –COO– + H+
Den bildade karboxylatgruppen är relativt stabil. Det är för att minusladdningen kan spridas ut över hela karboxylatgruppen.
- Karboxylatgruppen existerar i två olika resonansformer, där minusladdningen ibland är på den ena syreatomen, ibland på den andra:
- Tack vare delokaliseringen är karboxylatjonen relativt stabil. Det betyder att den har hög sannolikhet att bildas (och karboxylsyran kan protolyseras).
Karboxylsyrornas nomenklatur
Lägg till ”-syra” i slutet av namnet.
Numrera så att karboxylgruppen får lägsta möjliga nummer.
Pröva att namnge den här (klicka för rätt svar):
Karboxylsyrornas egenskaper
Relativt hög smält- och kokpunkt.
- Många vätebindningar kan bildas.
Löslighet i vatten.
- Metansyra, etansyra, propansyra lösliga.
- Resten svårlösliga – men lösliga i organiska lösningsmedel.
- Fråga eleverna, vad beror lösligheten på? "Lika löser lika"! 😊
Omättade karboxylsyror
Oljesyra, C17H33COOH
- Innehåller en dubbelbindning på kol nr. 9.
- Inte helt mättad på väte – omättad fettsyra.
- Oljesyra är enkelomättad (endast en dubbelbindning).
Fråga till eleverna: Hur påverkar dubbelbindningen oljesyrans smält- och kokpunkt?
- Jämför alltså CH3(CH2)7CH=CH(CH2)7COOH (oljesyra) med CH3(CH2)15COOH (margarinsyra).
- Eftersom det kan uppstå fler van der Waals-bindningar mellan två raka molekyler, får margarinsyra en högre smält- och kokpunkt än oljesyra.