Magnus Ehingers undervisning

Allt du behöver för A i Biologi, Kemi, Bioteknik, Gymnasiearbete m.m.

pH och en syras protolysgrad

Videogenomgång (flippat klassrum)

Plocka fram

  • Indikatorpapper
  • Några syror och baser

pH (och pOH)

Fråga eleverna, vad säger oss egentligen pH?

  • Hur sur en lösning är!

Vad är det då som gör en lösning sur?

  • Hur mycket (egentligen koncentrationen!) H+ i den!

Kommer eleverna ihåg definitionen av pH?

  • pH = –lg[H+]
  • [H+] = 10–pH

Den definitionen duger bra för oss också i fortsättningen!

Några exempel...

 

Annons

 
  1. Beräkna pH i en lösning med [H+] = 3·10–2 M
  2. Beräkna pH i en lösning med [H+] = 4,58·10–11 M
  3. Beräkna [H+] i en lösning med pH = 9,7
  4. Beräkna [H+] i en lösning med pH = 3,140

pOH definieras på samma sätt som pH:

  • pOH = –lg[OH]
  • [OH] = 10–pOH

Vi kommer att prata mer om pOH så småningom!

Hur bestämmer man en lösnings pH?

  1. Indikatorpapper
    • Innehåller färgämnen, som ändrar färg vid olika pH
    • Universalindikatorn innehåller många färgämnen, ger många olika färger vid olika pH.
  2. pH-metern
    • Glaselektrod, ger ett exaktare värde på vätjonkoncentrationen

Protolysgrad

Protolysgrad = hur stor del av syran som faktiskt är protolyserad.

Que...?

Jo, vi tittar på en syra, t.ex. saltsyra. Vi skriver vanligen protolysen såhär:

HCl + H2O → Cl + H3O+

Men som jag visat tidigare, är detta är en jämviktsreaktion!

HCl + H2O ⇌ Cl + H3O+

Hos saltsyran är dock en mycket liten del av saltsyran i formen HCl – den är så gott som helt protolyserad!

  • Saltsyran är alltså en stark syra!

Om vi har en 0,100 M lösning saltsyra, kan vi beräkna

  1. [H+] = 0,100 M
  2. [Cl] = 0,100 M
  3. [HCl] = 0

Vi tittar på en annan syra, ättiksyra, CH3COOH (HAc)

HAc + H2O ⇌ Ac + H3O+

En ganska stor del av ättiksyran föreligger i den oprotolyserade formen, HAc.

Om vi har en 0,100 M lösning av ättiksyra, kan vi säga att

  1. [H+] < 0,100 M
  2. [Ac] < 0,100 M
  3. [HAc] > 0

Ättiksyra är en svag syra, då inte alla ättiksyremolekyler protolyserats.