Magnus Ehingers undervisning

Allt du behöver för A i Biologi, Kemi, Bioteknik, Gymnasiearbete m.m.

Administration

Web 2.0

Web 2.0 är en samling tekniker som gör det möjligt för användaren att följa med och interagera med materialet på en sajt. På den här webbplatsen har du möjlighet att hänga med i svängarna med hjälp av nedanstående tekniker:

app-net
App.net
facebook
Facebook
google-plus
Google+
rss
RSS
twitter
Twitter
 

RSS: Delad glädje är dubbel glädje!

RSS

Det här med RSS RSS, då, vad är det med det?

Jo, RSS är ett sätt att sätt att låta datorn hålla reda på när sajter du gillar har uppdaterats, istället för att du besöker varje sajt du gillar för att kolla om de har ändrats sedan du var där senast. Det hela förklaras rätt bra i den här videon:

Dagens webläsare har inbyggda RSS-läsare, men jag kan definitivt rekommendera att man skaffar sig en fristående RSS-läsare om man har lust att följa med i fler än ett nyhetsflöde. Det bästa alternativet tycker jag är att skaffa sig ett Google-konto och sedan utnyttja Google Reader.

De flesta RSS-läsare kan man nämligen snabbt och enkelt koppla till Google Reader, och så har man alltid koll på de flöden man följer. Då blir det också förskräckligt lätt att kunna följa de nyheter man är intresserad av både på sin dator och exempelvis sin telefon eller läsplatta.

Tips på RSS-läsare

Det här är bara mina egna favoriter, och inte alls någon utförlig lista. Vilken är din favorit? Skriv det i kommentarerna!

Plattform

RSS-läsare

Web

Google Reader

Mac

NetNewsWire

Windows

FeedDemon

Linux

?

Android

?

iPhone

MobileRSS

iPad

MobileRSS

Flipboard

App.net

app netMed ett växande missnöje med Twitter, och med den reklamfinansiering som följer med (det finns ju som bekant inga gratis luncher), bestämde sig utvecklaren Dalton Caldwell för att göra en egen variant: App.net.

Denna variant kostar en liten slant att vara med i, men å andra sidan finns där ingen reklam, och förtjänst och annonsörer är inte de som står i fokus, utan användaren.

Självklart finns meundervisning också på app.net! smile

Du behöver inte ha något konto för att följa mig där, så det är alltså fortfarande gratis att ta del av allt material som postas där. Och som grädde på moset slipper du ju all reklam också!

Google+

Google+Google+ har väl kanske inte riktigt fått luft under vingarna än, men visst finns jag där också! Google+ är lite annorlunda uppbyggt än Facebook, med s.k. cirklar, vilket gör det lättare att hålla isär familj, vänner, bekanta och kolleger på nätet. Så om du exempelvis inte gillar Facebook, så är du välkommen att följa mig på Google+ istället!

Facebook

facebook logo1Facebook. Facebook

Jag har sent omsider tagit mitt förnuft till fånga, och insett att där mina elever finns, där måste jag också vara. Därför har jag nu skaffat mig ett "officiellt" Facebook-konto: facebook.com/meundervisning.

Du som är elev eller kollega, nära eller i fjärran är välkommen att adda mig, så syns vi på nätet. (Och jodå, jag har ett "privat" Facebook-konto också, men det är faktiskt reserverat för mina vänner…) ?

[Ingen än…]