Magnus Ehingers under­visning

— Allt du behöver för A i Biologi, Kemi, Bioteknik, Gymnasiearbete m.m.

daviddahlbergpharmaHör du till dem som tycker att det är oetiskt att läkemedelsindustrin tjänar pengar? (De tjänar ju trots allt pengar på andras olycka; varför hjälper de inte till gratis?)

Ompaketering av kosttillskott på Hela Pharma i Falköping. Ompaketering av kosttillskott på Hela Pharma i Falköping.

I så fall kanske du skulle ta och fundera över hur mycket alternativläkemedelsindustrin tjänar!

I en artikeln "Mirakel för miljarder" på Fokus skriver reportern Anna Ritter att svenska folket lägger mer pengar på alternativmedicin än på receptfria läkemedel. Men när läkemedelsbolagen måste genomföra rigorösa tester för att visa att deras preparat dels gör det de säger att de gör, och dels inte ska ge några biverkningar, finns det nästan inga liknande krav på naturläkemedel.

Det här kan få mycket allvarliga följder, vilket många patienter har fått erfara. Att något är ett "naturpreparat" innebär ju bara att det kommer direkt från naturens eget skafferi. Men där finns det mycket som kan vara direkt livsfarligt, t.ex. många orm- och spindelgifter, svampgifter och växtgifter.

Nu är det upp till dig: Är det oetiskt att tjäna pengar på testade, bevisat verksamma preparat, eller helt otestade preparat vars "evidens" i bästa fall bygger på enstaka anekdoter?

Läs "Mirakel för miljarder" på Fokus >>>