kopiera-din-presentationMan kan ganska enkelt lägga ljud på en PowerPoint-presentation och ha som grund för sitt flippade klassrum. På grund av en bug i Microsoft Powerpoint för Mac OSX hänger dock inte ljudet med när man sparar en fil som film. Detta gäller såvitt jag vet bara för Powerpoint för Mac OSX, inte för Windows.

Workaround 1

Det finns två sätt att komma förbi den här buggen. Det ena är att man inte lägger in ljudet i bildspelet utan istället spelar in sin skärm med ett skärminspelningsprogram samtidigt som man pratar till bildspelet. Skärminspelningsprogrammet sparar alltsammans till en video, som du sedan kan lägga upp på exempelvis YouTube eller skolans lärplattform.

Workaround 2

Om du redan har lagt ljud på ditt bildspel (och inte har lust att göra om det), så kan du göra såhär istället.

 1. Spara din PowerPoint
 2. Gå in i Finder och kopiera din pptx-fil.
  kopiera-din-presentation
 3. Lägg till ändelsen ".zip" till den kopierade filen.
  lagg-till-zip
 4. Dubbelklicka på zip-filen. Då skapas en mapp som det ligger godsaker i.
 5. Klicka på den mapp som skapats och gå sedan vidare in i mappen "ppt > media". Där ligger filen media1.wav, som innehåller ditt ljudspår.
  hitta-filen-media-wav
 6. Växla tillbaka till PowerPoint.
 7. Gå in i menyn "Arkiv" och välj "Spara som film…"
  arkiv-spara-som-film
 8. Klicka på knappen "Filmalternativ" nere till vänster. 
  tryck-pa-knappen-filmalternativ
 9. Vid "Bakgrundsljudspår" så väljer du "Välj ljudspår…" från alternativen, och bläddra dig fram till filen "media1.wav".
  filmalternativ
 10. Klicka på knappen "Välj" och spara sedan din presentation som en film (QuickTime .mov). Nu kommer ljudet att hänga med som det ska.
  valj-filen-media1-wav

Problem? Frågor? Kontakta mig!