Magnus Ehingers under­visning

— Allt du behöver för A i Biologi, Kemi, Bioteknik, Gymnasiearbete m.m.

wwdep6Dinosaurierna var vår jords härskare i nästan 150 miljoner år. Men hur levde de och hur kom det sig att de dog ut? Se den här utmärkta dokumentären från BBC, Walking with Dinosaurs, och följ deras spännande utveckling från de första dinosaurierna för 210 miljoner år sedan till hur den mest skräckinjagande av dem alla – Tyrannosaurus Rex – dog ut för 65,5 miljoner år sedan.

För 65,5 miljoner år sedan, i sista skedet av krita, får vi följa en Tyrannosaurus rex-honas sista månader. Jorden är påverkad av omfattande vulkanisk aktivitet, och dinosaurierna är redan en grupp djur som är ”på nedgång”. I ett försök att försvara sina nykläckta ungar kommer hon själv på fall av en ilsken Ankylosaurus.

Detta är bara dagar innan en komet slår ner på jorden med enorm kraft, och dödar alla djur som är större än en halv till en meter. Denna ”nedslagsteori” har idag fått namnet K/T-utdöendet, eftersom den definierar gränsen mellan krita och tertiär.

Men dinosaurierna dog faktiskt inte ut! De lever fortfarande i högönsklig välmåga, överallt omkring oss. Fast idag kallar vi dem fåglar.