Dinosaurierna var vår jords härskare i nästan 150 miljoner år. Men hur levde de och hur kom det sig att de dog ut? Se den här utmärkta dokumentären från BBC, Walking with Dinosaurs, och följ deras spännande utveckling från de första dinosaurierna för 210 miljoner år sedan till hur den mest skräckinjagande av dem alla – Tyrannosaurus Rex – dog ut för 65,5 miljoner år sedan.
Vid slutet av juraperioden, för 149 miljoner år sedan, levde ett av de allra största rovdjuren någonsin: Den havslevande Liopleurodon. Tillsammans med hajar utgör den jurahavets toppredatorer, och jagar bl.a. det landlevande rovdjuret Eustreptospondylus och fisködlan Ophthalmosaurus.
Vi får också stifta bekantskap med dolksvansar (hästskokrabbor), ett slags levande fossil. Det betyder att de finns och lever idag, och ser ut nästan exakt som de gjorde för 150 miljoner år sedan. Dolksvansarna hinner inte mer än lägga sina ägg i sanden innan en flock Rhamphoryncus gör allt vad de kan för att gräva upp äggen och få sig ett proteinrikt mål mat.