Magnus Ehingers undervisning

Allt du behöver för A i Biologi, Kemi, Bioteknik, Gymnasiearbete m.m.

Dinosauriernas tid del 6: En dynasti går under

wwdep6Dinosaurierna var vår jords härskare i nästan 150 miljoner år. Men hur levde de och hur kom det sig att de dog ut? Se den här utmärkta dokumentären från BBC, Walking with Dinosaurs, och följ deras spännande utveckling från de första dinosaurierna för 210 miljoner år sedan till hur den mest skräckinjagande av dem alla – Tyrannosaurus Rex – dog ut för 65,5 miljoner år sedan.

För 65,5 miljoner år sedan, i sista skedet av krita, får vi följa en Tyrannosaurus rex-honas sista månader. Jorden är påverkad av omfattande vulkanisk aktivitet, och dinosaurierna är redan en grupp djur som är ”på nedgång”. I ett försök att försvara sina nykläckta ungar kommer hon själv på fall av en ilsken Ankylosaurus.

Läs mer...

Dinosauriernas tid del 5: Den tysta skogens andar

wwdep5Dinosaurierna var vår jords härskare i nästan 150 miljoner år. Men hur levde de och hur kom det sig att de dog ut? Se den här utmärkta dokumentären från BBC, Walking with Dinosaurs, och följ deras spännande utveckling från de första dinosaurierna för 210 miljoner år sedan till hur den mest skräckinjagande av dem alla – Tyrannosaurus Rex – dog ut för 65,5 miljoner år sedan.

I mitten av krita började Australien separeras från Antarktis och driva norrut. I det här avsnittet befinner vi oss just i den dalgång mellan Australien och Antarktis som håller på att bildas för 106 miljoner år sedan. Vi får följa en grupp Leaellynasaura som parar sig, tar hand om sina ungar och om igen.

Läs mer...

Dinosauriernas tid del 3: Det grymma havet

wwdep3Dinosaurierna var vår jords härskare i nästan 150 miljoner år. Men hur levde de och hur kom det sig att de dog ut? Se den här utmärkta dokumentären från BBC, Walking with Dinosaurs, och följ deras spännande utveckling från de första dinosaurierna för 210 miljoner år sedan till hur den mest skräckinjagande av dem alla – Tyrannosaurus Rex – dog ut för 65,5 miljoner år sedan.

Vid slutet av juraperioden, för 149 miljoner år sedan, levde ett av de allra största rovdjuren någonsin: Den havslevande Liopleurodon. Tillsammans med hajar utgör den jurahavets toppredatorer, och jagar bl.a. det landlevande rovdjuret Eustreptospondylus och fisködlan Ophthalmosaurus.

Läs mer...

Dinosauriernas tid del 4: Under en jättes vingar

wwdep4Dinosaurierna var vår jords härskare i nästan 150 miljoner år. Men hur levde de och hur kom det sig att de dog ut? Se den här utmärkta dokumentären från BBC, Walking with Dinosaurs, och följ deras spännande utveckling från de första dinosaurierna för 210 miljoner år sedan till hur den mest skräckinjagande av dem alla – Tyrannosaurus Rex – dog ut för 65,5 miljoner år sedan.

Med sin längd på 3,5 m och vingspann på 12 m är Ornithocheirus en av de absolut största flygande varelserna som någonsin levt. Ornithocheirus levde under tidig krita (c:a 127 miljoner år sedan), och hör till ordningen flygödlor (pterosauria). Den var alltså ingen dinosaurie, och inte heller besläktad med våra dagars fåglar.

Läs mer...

Dinosauriernas tid del 2: Jättarnas land

wwdep2Dinosaurierna var vår jords härskare i nästan 150 miljoner år. Men hur levde de och hur kom det sig att de dog ut? Se den här utmärkta dokumentären från BBC, Walking with Dinosaurs, och följ deras spännande utveckling från de första dinosaurierna för 210 miljoner år sedan till hur den mest skräckinjagande av dem alla – Tyrannosaurus Rex – dog ut för 65,5 miljoner år sedan.

Vi befinner oss i sen jura-period, för 153 miljoner år sedan. En Diplodocus-hona lägger sina ägg i skogen, och vi får se hur de kläcks. Av ungarna som kommer ut får vi särskilt följa en hona under hennes och hennes syskons uppväxt i skogen.

Läs mer...

[Ingen än…]