Magnus Ehingers undervisning

Allt du behöver för A i Biologi, Kemi, Bioteknik, Gymnasiearbete m.m.

Carl Sagans Kosmos del 7: Nattens ryggrad

Två böcker har påverkat mig mer än några andra i mitt liv: Liv på Jorden av sir David Attenborough och Kosmos av Carl Sagan. Båda byggde på helt enastående TV-serier som sändes i svensk television i början på 1980-talet. Nu finns Kosmos på nätet, så att vem som helst kan se den och låta sig fascineras av hur fantastiskt vårt 15 miljarder år gamla universum är! Så följ med på en resa fråndet allra minsta av det minsta, till det största av det största, från livets och universums ursprung och hela vår vetenskapliga värld. Man vet aldrig hur länge den får ligga kvar!

De första människorna häpnade över alla stjärnorna, och satte historier till dem i ett försök att förstå deras betydelse. Stjärnorna var himlens lägereldar, och den stora utbredning av stjärnor som vi kallar för Vintergatan var "Nattens ryggrad".

I det här avsnittet undersöker Carl Sagan hur vi har burit oss åt genom tiderna för att förklara natthimlens utseende. Han återvänder till sin barndoms lågstadieskola, och ställer samma fråga som han fick då: "Vad är stjärnor?"

 

   

Också intressant: