Magnus Ehingers undervisning

Allt du behöver för A i Biologi, Kemi, Bioteknik, Gymnasiearbete m.m.

Mera fel än fel

IsaacAsimovIsaac Asimov. Isaac Asimov. Här är lite food for thought: I en essä från 1989, The Relativity of Wrong, konstaterar Isaac Asimov att bara för att man inte har helt, fullständigt korrekt rätt, så betyder det inte att man har helt fel.

Låt mig förklara med Asimovs egna ord (i min översättning):

När människor trodde att jorden var platt, så hade de fel. När människor trodde att jorden var sfärisk, så hade de också fel. Men om man tror att tanken att jorden är platt är lika felaktig som tanken att jorden är sfärisk, så har man mer fel än båda två tillsammans.

Audhumbla (av Nikolaj Abraham Abildgaard). Audhumbla (av Nikolaj Abraham Abildgaard). Det här är något som man stöter på lite då och då som lärare i biologi, när man talar om evolutionsteori. Evolutionsteorin är så rätt det kan bli just nu, med de fakta vi har tillgång till just nu.

Men att biologer ständigt reviderar och förbättrar evolutionsteorin betyder inte att den är lika felaktig som den som tror att alla organismer skapades på sju dagar av en allsmäktig skapare eller för den delen att världen blev till i Ginnungagap, där hetta och frost smälte samman till jätten Ymer och kon Audhumbla.

 

   

Också intressant: