Magnus Ehingers undervisning

Allt du behöver för A i Biologi, Kemi, Bioteknik, Gymnasiearbete m.m.

Universum: Inte skapat för oss

Utdrag ur Carl Sagans "Pale blue dot" ("Svag blå prick"), närmare bestämt kapitlet som på engelska heter "A Universe Not Made For Us".

 

Carl Sagan betraktar hur bilden av vårt universum har förändrats med tiden, och vad vi vet om det idag. Han förklarar att vetenskap, till skillnad från subjektiv bedömning, inte leder till sanningar som är bekväma för människan. Men likväl är de sanningar, och de är objektiva.

Han resonerar över den antropocentriska världsbild som fortfarande härskar idag: Trots att vi har övergivit både den geocentriska (med jorden i centrum) och den heliocentriska världsbilden (med solen i centrum), så sätter vi fortfarande oss själva i centrum.

Men vi är inte universums centrum, och universum är inte gjort för oss – faktiskt är det allra, allra mesta av universum en mycket ogästvänlig plats. Endast om vi faktiskt förstår detta, kan vi lyfta blicken från den lilla blå prick vi lever på, och se längre och tänka vidare än någon annan innan oss. Om vi längtar så efter ett kosmiskt ändamål, låt oss då finna ett mål värt mödan!

 

   

Också intressant: