Magnus Ehingers undervisning

Allt du behöver för A i Biologi, Kemi, Bioteknik, Gymnasiearbete m.m.

Administration

Biologi för gamers

Proteiner är långa kedjor av aminosyror som sköter det allra mesta som händer i en cell. De långa kedjorna veckar sig i tre dimensioner på ett sätt som är unikt för varje protein. Den här veckningen är vad som bestämmer proteinets funktion.

 

För att förstå hur ett protein fungerar – eller inte fungerar, som i olika sjukdomar – är det nödvändigt att förstå hur proteinet veckar sig. Men detta är mycket svårt att beräkna t.o.m. med hjälp av de allra kraftigaste datorerna. Nu tar man hjälp av gamers runt om i världen för att lösa problemet med proteinveckning.

Själva idén är att göra ett datorspel av det hela. Därför har forskare skapat online-spelet "Foldit" där spelares kreativitet världen över utnyttjas för att få fram en trolig struktur på ett protein.

Och för dig som är gamer, vilket skulle egentligen kännas bäst att kunna säga när du kommer, sliten och rödögd på moronen till jobbet: Att du stannade uppe hela natten och spelade StarCraft II eller att du hjälpte världen skapa ett vaccin mot HIV? 😉

Läs mer om Foldit och "Medborgar-vetenskap" på Nature news >>>

 

   

Också intressant: