Magnus Ehingers undervisning

Allt du behöver för A i Biologi, Kemi, Bioteknik, Gymnasiearbete m.m.

Kan vårt solsystem upptäckas utifrån?

Kan vårt solsystem upptäckas utifrån

Astronomer här på jorden håller som bäst på att försöka hitta planeter utanför vårt eget solsystem. Men om det finns astronomer på andra planeter, i andra solsystem, skulle de kunna hitta vårt? 

Naturligtvis vet ingen exakt hur vårt solsystem ser ut "utifrån", eftersom ingen (människa) har varit där än. Men med den kunskap vi har om solsystemet och hur det ser ut inifrån, kan man ändå dra slutsatser om hur det ser ut utifrån.

FomalhautFomalhaut. Och, jo, en civilisation på ungefär samma utvecklingsnivå som oss själva skulle nog kunna se att här finns det både en lagom varm sol, och åtminstone 1-2 stora gasjättar. Det skulle de kunna se genom att studera hur Neptunus påverkar Kuiper-bältet, det stora område med en mängd damm- och iskroppar, där bl.a. dvärgplaneten Pluto befinner sig.

Det är också samma som vi kan se omkring stjärnan Fomalhaut i stjärnbilden södra fisken: Ett riktigt ungt solsystem, som håller på att bildas, med åtminstone en planet (Fomalhaut B) som susar runt i skivan med rymdstoft runt stjärnan.

 

   

Också intressant: