Magnus Ehingers undervisning

Allt du behöver för A i Biologi, Kemi, Bioteknik, Gymnasiearbete m.m.

Planeten "Guldlock": Kan där finnas liv?

256px-LibraCC

Astronomer har hittat en planet, inte alltför långt härifrån, där det skulle kunna finnas liv. "100% säker", hävdar till och med en astronom.

 
Själv tycker jag det är lite väl sturskt att säga att där finns liv med 100% sannolikhet. Det vi faktiskt vet om planeten, som officiellt heter Gliese 581g, är att den ligger inom "den beboeliga zonen". Det innebär att den har en yttemperatur som tillåter att där finns flytande vatten på dess yta.

Vad vi inte vet är faktiskt hur pass svårt/lätt det är för liv att uppstå. Många forskare menar idag att det borde vara väldigt lätt för liv att uppstå, bara förutsättningarna är de rätta, men vi vet inte.

Stjärnbilden vågen. Stjärnbilden vågen. En rolig sak tycker jag också är, att planeten inte ligger så förfärligt långt bort (med astronomiska mått mätt): Ungefär 20 ljusår bort, i stjärnbilden vågen. Visst, det är omkring 190 tusen miljarder kilometer dit, så det finns ingen chans att du kan komma dit inom din livstid. Men det är inte omöjligt att skicka dit ett rymdskepp – kanske med hjälp av människolika robotar?

Och tänk, vad fantastiskt det skulle vara om vi dessutom hittade intelligent liv! Vilken inverkan skulle det få på vår syn på oss själva, vår kultur, vår religion – och vår vetenskap?

 

   

Också intressant: