Årets nobelpris i kemi 2010 - palladiumkatalysator.Palladium är en ädelmetall som kan användas som katalysator. Detta har årets nobelpristagare i kemi, Richard F. Heck (USA), Ei-ichi Negishi (USA) och Akira Suzuki (Japan) upptäckt och utnyttjat för att utöka kemisternas "verktygslåda".
Palladiumatomen har den egenskapen att där finns det gott om elektroner. Dessa elektroner kan palladiumatomen "låna ut" till andra atomer, så att dessa reagerar med varandra. På så vis får palladium en viss reaktion att gå fortare, utan att själv förbrukas. Ett ämne som fungerar på det viset kallas en katalysator.
Discodermolide. Det här har man redan fått användning för i läkemedelsindustrin, där man behöver sätta ihop komplicerade organiska molekyler, som sedan har någon form av verkan i kroppen. Det mest kända av dessa är kanske Discodermolide, ett ämne som först hittades hos svampdjuret Discodermia dissoluta i Karibiska havet.
Svampdjuret har varken ögon, mun, magsäck eller ben. För att komma undan eventuella predatorer, har den istället förmågan att sätta ihop olika gifter som gör den oätlig. En av dessa gifter är just discodermolide, som har visat sig fungera som cellgift vid cancerbehandlingar.
Problemet var bara att det var svårt att få tag på ett läkemedel som bara tillverkas av en liten organism i Karibiska havet... Med hjälp av årets nobelpristagares metod kan man nu syntetiserade så väldigt komplicerade molekyler som discodermolide direkt i provröret.
Jag kan inte låta bli att komma med en personlig fundering också: Tänk så många organismer som finns kvar att studera både i havet och på land! Vilka läkemedel väntar där? Vilka framtida material kan vi hitta där? Bara dessa två frågor tycker jag räcker för att förstå att det är viktigt att vi värnar om den biologiska mångfalden!