Magnus Ehingers under­visning

— Allt du behöver för A i Biologi, Kemi, Bioteknik, Gymnasiearbete m.m.

När hösten kommer blir det som att träden "flammar upp" och skiftar färg i rött, gult och brunt. Till slut tappar de löven, och träden står kala under vintern.

 
Under vintern blir det ju ofta kallt, och det är därför som löven måste fällas. Om de fanns kvar, skulle vattnet i dem frysa, och cellerna skulle spricka och gå sönder. När de sedan tinade igen, skulle trädet dö av vätskeförlust på grund av alla trasiga celler.

Men att bara fälla löven vore "oekonomiskt" för trädet. Innan de fälls, tar trädet hand om de mineraler som finns i löven, och bryter ned klorofyllet. Restprodukterna tas tillbaka in i trädets stam.

Klorofyllet är den gröna kemikalie som ser till att solljuset kan skördas och användas som energikälla i fotosyntesen. När den gröna färgen bryts ned, framträder de andra färgerna i bladen: Rött, gult och brunt, beroende på vilket träd det gäller.

Med detta videoklipp vill jag nu säga att jag tar en liten paus i bloggandet, då det gått och blivit höstlov här i Skåne. Måndagen den 8 november ses vi igen!