Magnus Ehingers undervisning

Allt du behöver för A i Biologi, Kemi, Bioteknik, Gymnasiearbete m.m.

År 2011 är det Kemins År!

International Year of Chemistry 2011. International Year of Chemistry 2011. År 2011 är det 100 år sedan Marie Curie fick nobelpriset i kemi. Detta uppmärksammas nu internationellt och i Sverige genom att FN utsett 2011 till "International Year of Chemistry".

Målet är att "öka allmänhetens förståelse för kemi och kemisk kunskaps betydelse för att lösa samhällets problem som till exempel växthuseffekten och råvaruförsörjning när oljan ska fasas ut".

Kemins år i Sverige

I Sverige invigs Kemins År 2011 officiellt den 27 januari, men här i södra Sverige tjuvstartar vi med invigning redan den 26:e. Och faktiskt har vi aktiviteter redan innan dess; den 18 januari arrangeras en "nätverksfrukost" på KC på temat Women Sharing a Chemical Moment in Time och den 19 januari är det ett föredrag på arkeologen med titeln "Isotoper visar vägen; datering, diet och proveniens i arkeologi". (Se kalendariet på den här länken.)

I Sverige kommer vi att uppmärksamma Kemins år med tolv olika teman, ett för varje månad. Varje tema ska belysa hur kemin påverkar vårt dagliga liv. De olika temana är:

 
Månad Tema
Januari: Konst och kultur
Februari: Mode
Mars: Klimat och energi
April: Industri
Maj: Kärlekens kemi
Juni: Vatten och luft
Juli: Hållbar utveckling
Augusti: Idrottens kemi
September: Kommunikation
Oktober: Hälsa
November: Mat
December: Nobel och Kemins historia

Tycker du att kemi är viktigt?

Kemins År 2011. Kemins År 2011. Då kan du hjälpa till! Det är faktiskt mycket enklare än du tror. Här är några tips:

  • Sprid ordet! Vare sig du är lärare, elev, kemistudent eller bara vanligt intresserad, berätta för dem du känner att i år är det Kemins År!
  • "Gilla" Kemins Års hemsida på Facebook!
  • Om du är lärare, sätt Kemins Års logga på dina prov och labinstruktioner!
  • Sätt loggan på din skolas eller institutions hemsida, och länka till Kemins Års hemsida (kemi2011.se)!
  • Om du är elev eller student, se till att klämma dit Kemins års logga på varenda inlämningsuppgift du gör. Det blir garanterade pluspoäng! ;-)
  • Och varför inte dela med dig av den här sidan via Twitter, Facebook eller vad helst du önskar?
    Bokmärk/dela

Själv kommer jag att publicera en laboration eller ett demonstrationsexperiment varje månad som har med månadstemat att göra. Så häng med på min blogg för ett Gott Nytt Kemins År 2011!

 

   

Också intressant: