stinker-250IgNobel - stänkarenIgNobel-priset är om ett slags alternativt nobelpris till forskning som först får dig att SKRATTA och sedan får dig att TÄNKA. I år är några av priserna...

Kemi

Priset i Kemi går Makoto Imai, Naoki Urushihata, Hideki Tanemura, Yukinobu Tajima, Hideaki Goto, Koichiro Mizoguchi och Junichi Murakami, Japan, för att ha bestämt den optimala koncentrationen luftburen wasabi för att väcka folk. Dags att vakna?Deras forskning skulle kunna användas till att konstruera ett wasabi-alarm. Vad man nu ska med det till.

Medicin

Priset i Medicin går till Mirjam Tuk, Nederländerna och Storbritannien, Debra Trampe, Nederländerna, och Luk Warlop, Belgien, tillsammans med Matthew Lewis, Peter Snyder and Robert Feldman, USA, Robert Pietrzak, David Darby och Paul Maruff, Australien, för att ha visat att folk tar bättre beslut i vissa fall – men sämre beslut i vissa andra fall – om man är mycket kissnödig.

Litteratur

Prokrastinering: Varför göra det nu, när man kan göra det senare?Priset i Litteratur går till John Perry, USA, för hans teori om strukturerad prokrastinering (uppskjutande): För att få mycket gjort, ska man alltid arbeta med något viktigt, och använda detta för att undvika att göra något ännu viktigare.

Matematik

Matematikpriset går till en rad profeter:

  • Doroty Martin, USA, som förutsade att världen skulle gå under 1954
  • Pat Robertson, USA, som förutsade att världen skulle gå under 1982
  • Elizabeth Clare Prophet, USA, som förutsade att världen skulle gå under 1990
  • Lee Jag Rim, Korea, som förutsade att världen skulle gå under 1992
  • Credonia Mwerinde, Uganda, som förutsade att världen skulle gå under 1999
  • Harold Camping, USA, som förutsade att världen skulle gå under den 6 september 1994, och sedan ändrade sig till den 21 oktober 2011

De får priset för att de visat världen att man måste vara försiktig när man matematiska antaganden och beräkningar...

Fred

Fredspriset går till Arturas Zuokas, borgmästare i Vilnius, Litauen, för att ha visat att problemet med felparkerade lyxbilar kan lösas genom att man kör över dem med en stridsvagn.

Läs mer

Priserna ovan var mina personliga favoriter. Alla de plus några till finns att läsa om på Annals of Improbable Research!