Magnus Ehingers undervisning

Allt du behöver för A i Biologi, Kemi, Bioteknik, Gymnasiearbete m.m.

Några helgmyter

Artikelindex

Två forskare, dr. Rachel Vreeman och dr. Aaron Carroll, undersökte i senaste numret av British Medical Journal hur hög sanningshalten är i några vanliga helgmyter:

  1. Bota baksmällan
  2. Du blir fet av att äta på kvällen
  3. Socker gör barn hyperaktiva
  4. Utan mössa blir du kall
  5. Julstjärnor är giftiga
  6. Självmord är vanligare under julhelgen

Se vad de kom fram till!


Bota baksmällan

"Pablo's hangover"

Om du letar på internet efter ”bota baksmälla” får du upp över 20 000 träffar – och detta är ändå bara svenska träffar! Du hittar allt från att ta svart kaffe med alvedon till bananer och råa äggulor, men tyvärr finns det ingen vetenskapligt väl underbyggd metod för att bota baksmälla. Enda sättet att bota baksmälla är att undvika den från början genom att helt enkelt hålla sig nykter eller i alla fall dricka med måtta.


Du blir fet av att äta på kvällen

Detalj av Peter Paul Rubens ''De tre gracerna''.

Här är en riktig klassiker: Om du äter på kvällen, så lägger sig all energin i maten som fett på kroppen istället för att förbrännas, eftersom du går och lägger dig och sover. Visst låter det rimligt, och en svensk studie säger faktiskt också att feta kvinnor i högre utsträckning åt också på kvällen. Men (och det är ett viktigt ”men”!) dessa kvinnor åt också mer mat överlag.

En annan studie på mer än 2 500 patienter visade att kvällsätande inte spelade någon roll för vikten, men att äta mer än tre mål mat per dag gör det. Slutsatsen måste vara att det är mängden mat du sätter i dig per dag som avgör om du går upp i vikt eller inte. (Och har du ätit tillräckligt innan kvällen är det just kvällsmaten som blir det där extra som får dig att gå upp i vikt...)


Socker gör barn hyperaktiva

Kanske hyperaktiv, men inte på grund av sockret.

Med alla julgotter och tomten och alla klappar är det kanske inte så konstigt att man ser ett samband mellan socker och hyperaktiva barn. Men oavsett vad föräldrar tror om sina barn som fullständigt klättrar på väggarna på julafton, finns det inga vetenskapliga studier som visar att socker är orsak till ett hyperaktivt beteende.

Man har genomfört åtminstone tolv randomiserade, dubbelblinda undersökningar till och med med barn med ADHD, men inte funnit något annat samband än att om föräldrar tror att deras barn har ätit godis, så upplever de att deras barn var mera aktiva än vanligt. Så det där med hyperaktivitet sitter bara i huvudet. Föräldrarnas huvud.


Utan mössa blir du kall

Har i alla fall mössan på.

Vem har inte hört från sina föräldrar – och vilken förälder har inte sagt till sina barn – att man måste ta på sig en mössa för att inte bli kall. Nästan all värme, sägs det, går ju ut via huvudet.

Men nu är det för det första inte sant att all värme avgår via huvudet, och för det andra är det inget särskilt med just huvudet och värmeförluster. Om man hade t.ex. en arm eller ett ben naket, skulle man förlora lika mycket värme genom det. Och om man var helt naken i kyla, skulle bara c:a 10% av värmen försvinna via huvudet.


Julstjärnor är giftiga

Inte särskilt giftig.

Det är vanligt att man tror att julstjärnor är giftiga, men så är det faktiskt inte. Man har rapporterat in sammanlagt 22 793 fall i USA, där någon ätit julstjärna, men inget av dem ledde till döden eller någon avsevärd förgiftning. Vid studier hos råtta har man inte heller funnit några toxiska nivåer hos julstjärnans sav.


Självmord är vanligare under julhelgen

Dog inte under julhelgen.

Det finns mycket som stressar oss under julen: Familjeliv som skulle få Lars Norén att jubla av lycka, de mörka och kalla vinterdagarna och depressioner är sådant som får oss att tro att självmord skulle vara vanligare under julen.

Men faktum är att även om julhelgen är svår för en del, finns det inte något stöd för att självmord skulle vara vanligare. Tvärtom är det så att det är vanligast med självmord under de varmare månaderna.

 

   

Också intressant: