Magnus Ehingers undervisning

Allt du behöver för A i Biologi, Kemi, Bioteknik, Gymnasiearbete m.m.

Jakten på en jordlik planet

Kepler-teleskopets spegel. Kepler-teleskopets spegel.

Kommer vi någonsin att upptäcka en riktigt jordlik planet utanför vårt eget solsystem? Vi har hittills lyckats lokalisera några jättelika jordlika planeter, men ingen av dem duger såvitt man vet till att bo på (i alla fall inte om man är en människa).

De senaste årtiondena har det blivit allt vanligare att vi får höra om att man har upptäckt en ny planet utanför vårt solsystem. Faktum är att man redan har hittat ungefär 300 s.k. exoplaneter. Tyvärr är de allra flesta av dessa stora som Jupiter eller ännu större, och därför inte intressanta som framtida boplatser för människor, och troligen finns det inte heller något liv där.

Finns det liv därute? Kanske kommer vi att få veta det redan om några år.

 
Men vi gör framsteg inom data-analys och teleskopkonstruktion hela tiden. Med hjälp av nya teleskop, som t.ex. Kepler-teleskopet (vars spegel visas på bilden här ovan) och James Webb-telskopet (Hubble-teleskopets efterföljare) hoppas några astronomer att vi ska hitta en riktigt jordlik exoplanet så tidigt som 2010, och en beboelig planet kanske redan 2012.

Även om en jordlik planet först upptäcks med hjälp av teleskop på jorden, så kommer det troligen att krävas att ett rymdobservatorium letar efter de kemiska signaler som berättar för oss vad vi verkligen är sugna på att få veta: Finns det liv därute? Kanske kommer vi att få veta det redan om några år.

Läs mer på DISCOVER Magazine >>>

 

   

Också intressant: