Magnus Ehingers undervisning

Allt du behöver för A i Biologi, Kemi, Bioteknik, Gymnasiearbete m.m.

Administration

Därför misslyckades Södertälje

Korta versionen: För långt avstånd mellan företagsledning och forskare.

AstraZeneca i Södertälje. AstraZeneca i Södertälje. Längre versionen: Företagsledningen införde ett lean-tänkande i hela forskningslinjen. Detta kan vara alldeles utmärkt i produktionslinjer, men i forskning är det inte lika lyckat. Lean-tänkandet "var förödande för motivationen och tilltron till den högsta forskningsledningen," enligt Alf Claesson, fd. Principal Scientist, Medicinal Chemistry på AstraZeneca/Södertälje.

Längsta versionen: Finns på chemicalnet.se

 

Och så några egna funderingar: Om jag vore ett stort läkemedelsföretag så skulle jag byta affärsstrategi. Istället för att satsa på egna produkter, skulle jag satsa på att köpa upp små farmabolag som står i begrepp att göra fas I- eller fas II-studier.

I ett litet farmabolag är avståndet mellan ledning och forskare kort, och man satsar på bara ett fåtal lovande substanser. De som jobbar med substansen är verkligen specialister på just den, och har också den bästa förmågan att föra forskningen framåt för just den produkten.

Jag tror att det skulle vara ett mycket effektivare sätt att bedriva jakt på läkemedelskandidater i ett stort bolag. Stora bolaget är för trögt att flytta när forskningen rusar framåt. Lilla företaget är det som rusar framåt, men behöver det stora bolagets ekonomiska muskler när det kommer till kliniska studier.

 

   

Också intressant: