Magnus Ehingers undervisning

Allt du behöver för A i Biologi, Kemi, Bioteknik, Gymnasiearbete m.m.

Administration

Allt om kolsyrade drycker

Vad är det som gör att det bubblar i kolsyrade drycker, och vad är det som gör att de blir avslagna? Och varför är det viktigt vilket glas man dricker dem ur?

Kolsyrade drycker är övermättade på koldioxid. I flaskan uppstår en jämvikt mellan koldioxid i vätskan (drycken) och i luften ovanför (i flaskhalsen). När man öppnar en flaska läskeblask bryter man jämvikten, lättar trycket, och gasen kan bubbla ut.

Hur mycket koldioxid man kan lösa i en vätska beror på vätskans temperatur. Ju kallare vätska, desto lättare är det att lösa gasen. Det beror på att högre temperaturer gör att de svaga bindningar som uppstår mellan gasmolekylerna och vätskan bryts, och gasen bubblar upp.

Hur mycket det sedan bubblar beror också på hur många kärnbildningsytor det finns i glaset. Kärnbildningsytorna är små orenheter i glaset där det kan samlas gas, och den kan övergå från löst form till gasform.

 

   

Också intressant: