Vad händer när MacGyver möter Mendelejev? Det blir fiffiga kemi-knep som du kan få nytta av själv!

MacGyver klarar det mesta, bl.a. med hjälp av sin schweizerkniv. MacGyver klarar det mesta, bl.a. med hjälp av sin schweizerkniv. Här presenterar det amerikanska kemistsamfundet (the American Chemical Society) fyra sina bästa "hacks":

  1. Gör ditt kaffe mindre beskt med en nypa salt
    • Natriumjonerna i saltet blockerar de receptorer på tungan som uppfattar beska smaker, så därmed blir kaffet mjukare i smaken.
  2. Lägg gröna bananer i en papperspåse tillsammans med några tomater.
    • Eten som utsöndras från tomaterna får bananerna att mogna fortare. Det går lika bra att använda äpplen istället för tomater, och det går också att få avokador att mogna snabbare med hjälp av det här tricket.
  3. Håll dina kakor mjuka och fina med en bit bröd
    • Kakor innehåller mycket socker, som gärna drar till sig fukt. Om du stoppar ner dina trista torra kakor i en påse tillsammans med en bit bröd, kommer sockret att dra åt sig fukten från brödet.
  4. Diska ur gjutjärnspannan med Coca-cola
    • Fosforsyran i Coca-colan omvandlar rosten till järnfosfat, som är mycket enklare att diska ur än rosten.