Magnus Ehingers under­visning

— Allt du behöver för A i Biologi, Kemi, Bioteknik, Gymnasiearbete m.m.

I år – 2014 – är det alltså internationella kristallografiåret! Men, ärligt talat, hur påverkar det oss?

Kristallografisk bild av kymotrypsin. Kristallografisk bild av kymotrypsin. Det är inte länge sedan det var internationella kemiåret, och då ansträngde sig all världens kemister för att föra upp kemin på dagordningen. Nu är det en gren av kemin, kristallografin, som fått sitt speciella år. Jag tycker att man kan säga att kristallografi hittar man precis i gränssnittet mellan fysik, kemi och biologi.

Men även om du själv aldrig har hört talas om kristallografi innan, så vågar jag påstå att du har den att tacka för mycket i ditt dagliga liv. Det är tack vare kristaller av proteiner som kymotrypsin, kristaller av RNA och av ribosomen som vi har lärt oss så väldigt mycket om cellens biologi och kemi. Men det är också kristaller som ger färg till konst och inspirerar arkitektur och skönhet världen över. Och, inte minst, det är små kristaller av natriumklorid – vanligt koksalt – som gör att maten smakar så bra!