Magnus Ehingers undervisning

Allt du behöver för A i Biologi, Kemi, Bioteknik, Gymnasiearbete m.m.

Kees Moeliker: Hur en död and förändrade mitt liv

För att fira död and-dagen publicerar jag idag en video med mannen vars upptäckt och vetenskapliga rapport startade alltsammans.

 

Den 5 juni 1995 flög en gräsand (Anas platyrhynchos) in i fönstret vid Kees Moelikers arbetsplats så hårt att den dog. Och på sätt och vis var det tur, för Kees Moelikers arbetsplats är naturhistoriska museet i Rotterdam, Nederländerna, och han själv är en hängiven fågelskådare.

Det som hände härnäst var det som förändrade Moelikers liv. Den döda anden, en hane, bestegs nästan omedelbart av en en annan gräsand, som började kopulera med den. Moeliker fotograferade och dokumenterade, och det hela resulterade i en vetenskaplig artikel med titeln "The first case of homosexual necrophilia in the mallard Anas platyrhynchos (Aves: Anatidae)". Artikeln ledde till att Moeliker 2003 års Ig Nobelpris i biologi, och berömmelse och ära för Moeliker själv.

Mest av allt tycker jag själv att den ledde till två saker: För det första att biologisk forskning är spännande och intressant, och att nya upptäckter väntar hela tiden runt hörnet. För det andra tycker jag också att det är intressant att djurens sexliv faktiskt rätt så sällan är det som vi i vår kultur betraktar som "naturligt".

 

   

Också intressant: