Magnus Ehingers under­visning

— Allt du behöver för A i Biologi, Kemi, Bioteknik, Gymnasiearbete m.m.

stinker-250IgNobel - stänkaren Nu har årets Ig Nobel-priser tillkännagivits!

Ig Nobel-priset är om ett slags alternativt nobelpris till forskning som först får dig att SKRATTA och sedan får dig att TÄNKA. Här är mina favoriter bland årets priser:

Fysik

Bananskal. Bananskal. Priset i fysik går till Kiyoshi Mabuchi, Kensei Tanaka, Daichi Uchijima och Rina Sakai, Japan, för att de mätte friktionskoefficienten mellan ett bananskal och en sko, och mellan bananskalet och golvet, och därmed försökte avgöra om man verkligen kan halka på ett bananskal.

Folkhälsa

Priset för folkhälsa går till Jaroslav Flegr, Jan Havlíček och Jitka Hanušova-Lindova, och till David Hanauer, Naren Ramakrishnan och Lisa Seyfried (Tjeckien, Japan, USA och Indien) för deras undersökningar om det är mentalt farligt att äga en katt.

Biologi

En hund – kanske i nord-sydlig riktning. En hund – kanske i nord-sydlig riktning. I biologi går priset till Vlastimil Hart, Petra Nováková, Erich Pascal Malkemper, Sabine Begall, Vladimír Hanzal, Miloš Ježek, Tomáš Kušta, Veronika Němcová, Jana Adámková, Kateřina Benediktová, Jaroslav Červený och Hynek Burda (Tjeckien, Tyskland och Zambia) för deras noggranna undersökningar av bajsande hundar, som visar att de gärna sätter sig i nord-sydlig riktning innan de "kröker rygg" (se Varför snurrar hundar innan de bajsar?).

Konst

I år delas det ut ett pris i konst. Det går till Marina de Tommaso, Michele Sardaro och Paolo Livrea, Italien, för deras mätningar av den relativa smärtan folk får om de tittar på ful konst jämfört med vacker konst, samtidigt som de blir skjutna (i handen med en kraftig laser).

Arktisk vetenskap

Ett annat udda pris är i år ett i arktisk vetenskap. Det går till Eigil Reimers och Sindre Eftestøl (Norge och Tyskland), för att de testade hur renar reagerar när de får se människor utklädda till isbjörnar.

Läs mer

Priserna ovan är mina personliga favoriter. Alla de plus några till finns att läsa om på Annals of Improbable Research!