7 skäl till att du börjar plugga för sent, och vad du kan göra åt det

8671399450 457fb3ba1e oVARFÖR började jag inte plugga tidigare? Det är en tanke som de flesta som gått i skolan någon gång tänkt. Nu kan jag avslöja det: Därför börjar du plugga för sent! (Och det här kan du göra åt det.)


1. Du förväntar dig hårt arbete

Hårt arbete. Hårt arbete. Tyvärr fungerar vi människor enligt principen "Hårt arbete kanske lönar sig i längden, men att lata sig lönar sig alltid just NU". Det är helt riktigt resonerat, ur evolutionär synpunkt: Vi behöver spara vår energi till det som är riktigt viktigt, som t.ex. att fly från en arg björn eller att äta. På samma sätt är det svårt att motivera sig till att plugga innan provet är ett riktigt stort hot. Det vill säga att vi väntar med att ta itu med pluggandet till i sista stund.

Hårt arbete kanske lönar sig i längden, men att lata sig lönar sig alltid just NU!

Vad du kan göra åt det

När provet ligger så långt fram i tiden är det svårt att se slutet på pluggandet. Därför är det en bra idé att planera in "egentid" först, och sedan fylla luckorna med plugg. Om du vet att det är en timme till det där TV-programmet börjar, som du vill se, så har du lättare att vara helt fokuserad den timmen, än om du har hela dagen, eller många dagar som du har vikt till pluggande.


2. Du har fått för lite sömn

Att lata sig lönar sig alltid just nu…Att lata sig lönar sig alltid just nu… Det krävs kanske knappast några vetenskapliga studier för att man ska förstå att sömn hänger ihop med både motivation och koncentrationsförmåga: För lite sömn, och du har inte bara svårare att motivera dig till att plugga, utan också svårare att lära dig när du väl sätter igång. Så när du har varit uppe riktigt länge för att plugga så lär du dig sämre, och då behöver du stanna uppe ännu längre för att plugga nästa kväll för att komma ikapp. Och ju längre tid som går, desto svårare blir det bryta den här onda cirkeln.

Vad du kan göra åt det

Nej, "mer kaffe" är inte svaret. Det är din väckarklocka som ska hjälpa dig, men inte på det sättet som du tror. Sätt ett alarm på kvällen till 45 minuter innan du ska vara i säng, och unna dig åtta timmars sömn. Om du gör det regelbundet, kommer du att bli förvånad över hur mycket tid du plötsligt har över, eftersom din "pluggtid" blir så mycket effektivare!


3. Du tror att du redan kan det

Du hänger med på lektionerna eller föreläsningarna. Du tar anteckningar och räcker upp handen lite då och då. Du känner dig hyfsat engagerad, och därför känner du också att du kan det. Men hur många gånger tror du att jag (som lärare) har hört mina elever säga, "jag fattade det ju när du gick igenom det på lektionen"?

Jag fattade det ju ju när du gick igenom det på lektionen!

Det här kallas för passiv inlärning, och gosse, det finns inget bättre sätt att lura sig att man kan något!

Vad du kan göra åt det

 

För att verkligen lära dig något, är det viktigt att du inte bara förstår det när det presenteras för dig, utan också att du kan reproducera det och använda dig av det. Det finns två oslagbara sätt att öva sig det på det.

  1. Besvara frågor/gör övningsuppgifter.
    När du anstränger dig för att besvara frågor på materialet, så bearbetar du informationen i din hjärna, och befäster kunskapen. Det bästa sättet är att använda instuderingsfrågor, och besvara dem skriftligt. Om du bara besvarar dem muntligt, finns det en risk att du lurar dig själv och tänker "det här kan jag", fastän du inte klarar av att formulera det ordentligt.
  2. Lär någon annan materialet
    Om du klarar av att förklara materialet för din lillbrorsa, mormor eller varför inte klasskompis/studiekamrat, så har du förstått det! Som Albert Einstein lär ha sagt, "om du inte kan förklara det enkelt, så förstår du det inte tillräckligt bra".

Om du inte kan förklara det enkelt, så förstår du det inte tillräckligt bra.

— Albert Einstein


4. "Pluggtid" är inte detsamma som "pluggkvalité"

Glömskekurvan: Det exponentiella minnet. Glömskekurvan: Det exponentiella minnet. Det här borde inte vara något nytt för dig: Sju timmars plugg fördelade på sju dagar är bättre än sju timmars plugg där man kör allt på en och samma dag.

När du sprider ut ditt pluggande över en längre tid, får hjärnan tid och utrymme att bearbeta det du håller på att arbeta med. Och genom att göra det, kan du också bearbeta din "glömskekurva", och göra så att du inte glömmer bort det du lärde dig i början av terminen.


5. Du har inte planerat ordentligt

Vi människor är tyvärr ofta tidsoptimister: Vi är helt enkelt dåliga på att uppskatta hur lång tid något tar. Tragiskt nog gäller det bara oss själva; när vi bedömer hur lång tid någon annan behöver, gör vi det mycket bättre. Det här betyder att även om du tycker att du har planerat ordentligt, så är det en stor risk att du ändå inte har gjort det.

Vad du kan göra åt det

Använd "50 %-regeln": Räkna ut hur mycket tid du behöver för att plugga till provet eller tentan. Lägg sedan till 50 %. Där har du den tid du verkligen kommer att behöva!


6. Du tror att du har mer tid på dig än du egentligen har

Det här hänger förstås också ihop med din planering. När man tittar på sitt schema, så ser man kanske att man har stora sjok med tillgänglig tid som man kan ägna åt plugg. Men där bedrar man sig!

För det första orkar hjärnan inte med att plugga längre perioder än c:a 45 minuter i taget. Efter det behöver man pausa, så även om man fortsätter 2-3 timmar på raken, så har det inte varit mer än max 1 timmes effektivt pluggande!

Hur mycket tid har du egentligen? Hur mycket tid har du egentligen?

För det andra glömmer man bort att man har andra saker som måste göras också: Äta, sova, gå på toaletten, svara på SMS… Allt det där gör att din effektiva tid minskas.

Vad du kan göra åt det

Lösningen är enkel: Ser du att du har tre timmars håla som du kan ägna till rent plugg? Räkna med att du bara kan använda hälften, d.v.s. 2×45 minuter till effektiva studier.


7. Du hittar ingen motivation

Motivation by fear… Motivation by fear… Motivation kommer och går, liksom inspiration eller lust. Så är det inte med resten av livet. Kraven finns där hela tiden: Läxor måste göras, uppgifter måste utföras, räkningar betalas oavsett om man har lust eller inte. Så om du bara går och väntar på att bli motiverad, så får du vänta länge. Eller vänta tills det bara är 24 timmar kvar till gymnasiearbetet ska lämnas in…

Vad du kan göra åt det

Försök att fokusera på processen, med ditt slutliga mål i sikte. Varför går du i skolan? Vad vill du med ditt pluggande? I svaren på de frågorna hittar du det som ska motivera dig i det långa loppet.