Magnus Ehingers under­visning

— Allt du behöver för A i Biologi, Kemi, Bioteknik, Gymnasiearbete m.m.

Ja, egentligen är det inte själva vetenskapen som kan bota baksmällan, men vetenskapen kan visa vad som faktiskt hjälper – och vad som inte gör det.

 

Alkohol är ett gift. Ett välsmakande gift, rotat i så gott som varje mänsklig kultur, men ett gift likaväl. Och den har en dyr prislapp; det är inte bara själva alkoholen som kostar, skadorna som kan relateras till alkohol kostar mångdubbelt mer.

Men om man nu har varit ute och "svirat", och haft en riktigt blöt kväll, vad kan man göra åt det? ASAPscience tar en titt på vad vetenskapen säger om hur man får baksmälla, hur man kan undvika den, och vad man kan göra åt den om man inte kunde undvika den.

Att vara ordentligt mätt innan du börjar dricka kan hjälpa dig att slippa baksmällan. Fet mat innan utekvällen gör att det tar längre tid för alkoholen att tas upp till blodet, och gott om kolhydrater gör att blodsockret hålls på en hög nivå, och du mår inte lika lätt illa.

"Varannan vatten" säger man ju också ibland, och det är ett riktigt bra tips. Alkoholen är urindrivande, så det är en bra idé att fylla på med vätska utan alkohol under kvällen.

Acetylsalicylsyra, som man hittar i exempelvis magnecyl är också bra. Det hämmar frisläppandet av prostaglandiner, vilka bidrar till baksmällan. Paracetamol, som man hittar i exempelvis alvedon, är däremot en dålig idé, då det ökar risken för leverskador.

Mat som funkar bra för att lindra baksmällan är ägg (och framför allt proteinet i dem), bananer (som innehåller kaliumjoner) och juice (som innehåller både socker och vitaminer).