Magnus Ehingers undervisning

Allt du behöver för A i Biologi, Kemi, Bioteknik, Gymnasiearbete m.m.

Känner du inte igen fågeln? Merlin bird kan hjälpa dig att identifiera den!

Vad är det för en fågel? Vad är det för en fågel?

Om du tycker om att titta på fåglar man knappast skulle kalla dig för ornitolog, så skulle du kanske vilja sätta ett bokmärke på Merlin Bird Photo ID. Det är en sajt som utvecklats av Cornell-universitetet och Visipedias forskningsprojekt, och som hjälper "vanliga" fågelskådare att identifiera sina fågelbilder.

 

Man laddar upp en bild av en fågel till sajten, och markerar själva fågeln med en svart rektangel. En del särsklida kännetecken och punkter måste också märkas ut, såsom näbb, ögon av svans. Med hjälp av artificiell intelligens gör sedan resten av programmet jobbet åt dig, och letar bland över 70 miljoner bilder efter en som liknar din, och inom några sekunder återkommer den med ett förslag på vad det skulle kunna vara för fågel du fått framför linsen, och hur den låter.

Precis som med andra självlärande system, så blir det smartare ju mer folk använder det. Tyvärr fungerar det just nu endast med arter i Nordamerika, men flera av dem är ju samma som vi hittar i Nordeuropa. Och vem vet – om programmet blir tillräckligt framgångsrikt kanske de utökar den geografiska utbredningen?

 

   

Också intressant: