Magnus Ehingers undervisning

Allt du behöver för A i Biologi, Kemi, Bioteknik, Gymnasiearbete m.m.

Årets Ig Nobel-priser 2015: Okokta ägg, kyssar, smärta och hur man går som en dinosaurie. Bland annat.

IgNobel - stänkaren IgNobel - stänkaren. Nu har årets Ig Nobel-priser tillkännagivits!

Ig Nobel-priset är om ett slags alternativt nobelpris till forskning som först får dig att SKRATTA och sedan får dig att TÄNKA. Här är mina favoriter bland årets priser:

Kemi

Pocherade ägg är på sätt och vis både kokta och okokta samtidigt. Men gott! Pocherade ägg är på sätt och vis både kokta och okokta samtidigt. Men gott! Priset i kemi går till Callum Ormonde och Colin Raston (Australien), och Tom Yuan, Stephan Kudlacek, Sameeran Kunche, Joshua N. Smith, William A. Brown, Kaitlin Pugliese, Tivoli Olsen, Mariam Iftikhar och Gregory Weiss (USA) för att ha uppfunnit ett recept på hur man "o-kokar" ett kokt ägg – i alla fall till viss del.

Litteratur

Priset för litteratur går till Mark Dingemanse (Nederländerna och USA), Francisco Torreira (Nederländerna, Belgien och USA) och Nick J. Enfield (Australien och Nederländerna), för deras upptäckt av att ordet "huh?" eller motsvarande finns i varje mänskligt språk – utan att veta riktigt säkert varför.

Medicin

"Kyssen" av Francesco Hayez (olja på duk, 1859). "Kyssen" av Francesco Hayez (olja på duk, 1859). Medicinpriset går till två forskargrupper: Till Hajime Kimata (Japan och Kina) och till Jaroslava Durdiaková (Slovakien, USA och Storbritannien), Peter Celec (Slovakien och Tyskland), Natália Kamodyová, Tatiana Sedláčková, Gabriela Repiská, Barbara Sviežená, och Gabriel Minárik (Slovakien), för deras studier av biomedicinska fördelar eller konsekvenser av att kyssas (och andra intima mellanpersonliga förehavanden).

Biologi

I biologi går priset till Bruno Grossi, Omar Larach, Mauricio Canals, Rodrigo A. Vásquez (Chile) och José Iriarte-Díaz (Chile och USA), för observationen att om man fäster en pinne med vikt längst bak på en kyckling, så går den på ett sätt som liknar hur man tror att dinosaurier gick.

Fysiologi och entomologi

Pistolmyrans (Paraponera clavata) bett är det mest smärtsamma som någon insekt ger, med ett betyg på 4+ på Schmidts stick-smärtindex. Pistolmyrans (Paraponera clavata) bett är det mest smärtsamma som någon insekt ger, med ett betyg på 4+ på Schmidts stick-smärtindex. I år delas det ut ett pris i fysiologi och entomologi. Det delas av två individer: Justin Schmidt (USA och Kanada) för att med mycken möda och stort besvär ha ställt samman Schmidts stick-smärtindex, vilket rangordnar den smärta man känner av olika insektsstick, och Michael L. Smith (USA, Storbritannien och Nederländerna) för att ha låtit bin sticka honom på 25 olika ställen på kroppen för att avgöra var det gör minst ont (på hjässan, tåspetsen och överarmen) och var det gör mest ont (på näsborren, överläppen och penisskaftet).

Läs mer

Priserna ovan är mina personliga favoriter. Alla de plus några till finns att läsa om på Annals of Improbable Research!

 

   

Också intressant: