Magnus Ehingers undervisning

Allt du behöver för A i Biologi, Kemi, Bioteknik, Gymnasiearbete m.m.

Hur man överlever en fallande hiss (enligt naturvetenskapen)

Att åka hiss hör till den dagliga rutinen för miljoner och åter miljoner människor världen. Och trots att risken är synnerligen liten att råka illa ut i den lilla hisskorgen, så är det många som oroar sig över att kabeln ska brista och hissen störta mot marken. Hur gör man då för att överleva?

 
Man ska undvika att stå med böjda ben för att försöka dämpa kraschen. Benen kommer ändå inte att hålla för smällen, så du kommer att bryta dem och skada resten av kroppen mycket allvarligt. (Att försöka hoppa precis vid nerslaget lär inte heller hjälpa.) Forskare vid MIT har istället kommit fram till att det bästa sättet att öka sina chanser att överleva, det är att lägga sig platt i mitten på hissgolvet. Då sprids kraschen ut över hela kroppen istället för att bara bli på fötterna. (Om jag skulle lägga till något, så skulle jag nog också försöka ha något mjukt under huvudet.)

I vilket fall som helst är risken att du dör i en hisskrasch försvinnande liten – att gå i trappor är mycket farligare. Men ändå inte något man tänker på till vardags!

 

   

Också intressant: