Warning: foreach() argument must be of type array|object, false given in /var/www/ehinger.nu/public_html/undervisning/administrator/components/com_conditions/src/Model/ItemModel.php on line 241

Magnus Ehingers under­visning

— Allt du behöver för A i Biologi, Kemi, Bioteknik, Gymnasiearbete m.m.

Sitt inte för nära teven, då blir dina ögon fyrkantiga. Läs inte i dåligt ljus, för då förstör du ögonen. Fast om du absolut måste, så ät morötter så ser du bättre. Låter det bekant? Är det råd som du någon gång har fått eller till och med gett? Då måste du ställa dig frågan: Är de bra råd att ge?

 
Det finns faktiskt en undersökning som visar att barn som vistas ute mycket inte löper lika stor risk att bli närsynta. Uppenbarligen är ljuset nödvändigt för att ögat ska utvecklas normalt. Men att äta morötter hjälper synen mycket lite. Den här myten kommer sig ursprungligen av att morötter innehåller β-karoten, som kroppen behöver för att kunna tillverka vitamin A.

Vitamin A är nödvändigt för att vi ska kunna se, men det behövs bara lite grann av det. Det finns dessutom i en hel massa andra matvaror, t.ex. mjölkprodukter och spenat, så om du bara äter en varierad kost klarar du dig. För mycket morötter gör snarare att du blir lätt gulfärgad i hyn.