Magnus Ehingers under­visning

— Allt du behöver för A i Biologi, Kemi, Bioteknik, Gymnasiearbete m.m.

hqdefault89

Under jul- och nyårshelgen 2015/2016 meddelade IUPAC att jo, man hade verkligen kunna tillverka de allra sista ämnena i det periodiska systemet! Det är ämnena med atomnummer 113, 115, 117 och 118, alla i period 7, som äntligen ska få sina rätta namn.

 

De är dock mycket radioaktiva och sönderfaller så förskräckligt fort till andra ämnen, så man har inte kunnat göra så exakta mätningar på dem. Det man gör istället är att man analyserar sönderfallsprodukterna. Med hjälp av dem kan man räkna ut vad de sönderfallit från, och därmed att man faktiskt hade det grundämne man var ute för att göra.

Men, som sagt, nu är frågan vad forskarna kommer att döpa sina nyupptäckta grundämnen till. De får lov att döpas efter platser eller historiska vetenskapsmän och -kvinnor eller andra kändisar. Lågoddsare är "japonikum" och "moskovium" eller kanske "dubnium". Andra förslag är "bowieum", "lemmium" eller "rickmanium" efter David Bowie, Lemmy Kilmister och Alan Rickman, som alla dog i slutet av 2015 eller början av 2016. Vad tror du? Låt höra det i kommentarerna nedan!